News

 

 


UBA DX Bulletin
 
Laatste UBA DX BULLETIN
 
SUNSPOT CYCLE
Where are we in Sunspot Cycle 24 ? (Video 1h sep 2016)
 
 
 
UBA - BIPT NIEUWS
UBA - BIPT mededeling (28 okt 2016)
 
UTNODIGING
Astronomische uurwerken in Vlaanderen: uitnodiging (21 okt 2017)
 
 

 

Naar aanleiding van het verhoogde dreigingsniveau in ons land, pleit VSOA Politie voor "structurele maatregelen om de tekorten qua middelen en manschappen bij de politiediensten op te lossen". "Geen woorden, maar daden", klinkt het.

Nooit zo weinig aanwervingen

© photo news. Beeld van de grote politieactie in Molenbeek gisteren. © belga.

Volgens de vakbond waren er nooit zo weinig aanwervingen als nu. "Niettegenstaande dat deze regering beweert te investeren in veiligheid, moeten we vaststellen dat er de voorbije tien jaar nog nooit zo weinig nieuwe rekruten werden aangeworven", luidt het. "Deze regering presteert het om slechts 800 nieuwe rekruten aan te werven in 2015 en dit terwijl het tekort reeds op 3.000 FTE's (voltijdse equivalenten) lag."

VSOA Politie voegt toe dat de besparingen nefast zijn voor de goede werking. "De regering kondigt bijkomende controles aan de grenzen aan, in de luchthavens, op de treinen, enzovoort, maar weet maar al te goed dat men enerzijds daar niet de capaciteit en anderzijds niet de middelen voor heeft."

Het tekort aan middelen laat zich ook voelen in de magazijnen. "Nog nooit hebben we het meegemaakt dat men zelfs geen broeken of vesten meer heeft om de nieuwe politiemensen mee uit te rusten, laat staan deftige beschermkledij."

Bewapening van agenten

© belga.
 
"Wij dringen erop aan dat de nodige initiatieven genomen worden en de middelen worden vrijgemaakt op korte termijn zodat de veiligheid van ons land, maar in het bijzonder de efficiëntie van onze politiemensen, kan worden gegarandeerd"

Over de bewapening van hulpagenten (agenten van politie) ten slotte, een dossier waar VSOA Politie mee aan de kar trok, stelt de bond dat er nu niet langer getalmd moet worden. Ook Sypol.be pleitte vandaag opnieuw voor vuurwapens voor hulpagenten.

"Wij dringen erop aan dat de nodige initiatieven genomen worden en de middelen worden vrijgemaakt op korte termijn zodat de veiligheid van ons land, maar in het bijzonder de efficiëntie van onze politiemensen, kan worden gegarandeerd", besluit de vakbond.

Morgen zitten de politievakbonden rond de tafel met de overheid over de gevolgen van het verhoogde dreigingsniveau voor de politiediensten

© photo news.

Kans dat onze stroomfactuur in 2016 nog meer gaat stijgen !!

http://www.hln.be/hln/nl/2

Minister van Energie Marie-Christine Marghem (MR) wil gascentrales geld toestoppen. Die zijn niet winstgevend nu de kerncentrales langer openblijven. Maar de kans bestaat dat die subsidies doorgerekend worden aan de consument, waardoor de energiefactuur weer stijgt.

Voor die reserve van 700 megawatt betaalt elke Belg vandaag al 2,3 euro per megawattuur extra, goed voor een jaarlijks gemiddelde van 10 euro per gezin. Omdat de schommelingen in de stroomproductie nog veel groter zullen worden als de kerncentrales tussen 2022 en 2025 toch sluiten, wil minister Marghem de strategische reserve nu uitbouwen tot een veel grotere structurele reserve - en daarvoor wil ze een aantal gascentrales subsidiëren zolang die onrendabel blijven door kernenergie. De vrees bestaat evenwel dat die subsidies op de verbruiker worden verhaald.

 

Beloning voor gouden tip naar dieven die 48 zonnepanelen stelen

De dieven lieten de constructie achter. - Foto Mathias Mariën

De dieven lieten de constructie achter. - Foto Mathias Mariën

Dieven zijn er vrijdagnacht in Sijsele vandoor gegaan met 48 zonnepanelen. Waarde: 15.000 euro. "Ik geef een beloning aan wie ons een tip kan geven naar de daders", zegt de eigenaar.

De bizarre diefstal gebeurde vrijdagnacht langs de Gentse Steenweg. Op de wei achter de villa van de slachtoffers stond sinds twee maanden een constructie met 48 zonnepanelen. De dieven namen de panelen mee en lieten de metalen constructie achter. "Ik dacht eerst dat ik droomde", getuigt M.B. "Bij het opstaan had ik de diefstal eerst niet opgemerkt. Het was pas toen ik rond tien uur de stal ging uitkuisen dat ik zag dat de panelen verdwenen waren." De eigenaars verwittigden de politie, maar koesteren weinig hoop. "Er zijn weinig aanwijzingen, waardoor het moeilijk wordt om de daders te vinden. Ze moeten heel professioneel te werk zijn gegaan", aldus M. "De avond voor de diefstal zag ik in de straat een bestelwagen met een laadwagen staan die zich vreemd gedroeg. Toen ik passeerde en even opkeek, reed de bestuurder weg. De kans is groot dat zij de daders waren."